Concept: Overzicht planten

Gereedschap

Werkomgeving: gereedschappenset

Plant

Design Suite: Landschap

Landschap: Beplanting

In vectorworks Landschap voeg je plantobjecten in vanaf een plantstijl, waarna je elk exemplaar afzonderlijk kunt bewerken. Met het gereedschap Plant kan je plantobjecten definiëren en plaatsen en nieuwe plantstijlen creëren. Zie Concept: Objectstijlen voor parametrische objecten.

De Plantstijl beschrijft de 2D- en 3D-weergave, de parameters en de botanische gegevens van een specifiek type plant. Je kan een van de vele plantstijlen gebruiken die beschikbaar zijn in Vectorworks, of je eigen plantstijl creëren. Gebruik het dialoogvenster ‘Plantstijl’ om plantstijlen te definiëren: je kan hier de eigenschappen van het type plant zelf opgeven of je kan de botanische gegevens ophalen uit plantcatalogi of uit een database met plantgegevens. Wanneer een plantstijl gedefinieerd is, gelden de parameters standaard voor alle planten met diezelfde stijl die in de tekening worden geplaatst. Sommige van deze parameters kunnen door de stijl worden vergrendeld. Voor andere parameters kan je toelaten dat ze voor specifieke plantexemplaren in de tekening vrij van de stijl worden aangepast.

De plant is het object dat in de tekening werd geplaatst met het gereedschap Plant. Deze invoeging is gebaseerd op een plantstijl, maar net zoals voor tal van andere Vectorworksobjecten is het mogelijk de instellingen van individuele planten aan te passen door de plantinstellingen te bewerken. Dit zorgt voor een realistische variatie tussen individuele planten van eenzelfde plantstijl. Elke individuele plant kan worden bewerkt met de parameters die niet door middel van stijl zijn ingesteld.

Watercolor_plants.png 

Planten toevoegen aan het ontwerp

Instellingen plant

Plantstijlen creëren

Concept: De plantstijl en plantgegevens linken

Planten bewerken

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.